Hivatalos Levél

Hogyan nézzen ki egy hivatalos levél?

számláló

eXTReMe Tracker

2011.07.06. 17:35 halen

Használati útmutató egy hivatalos levélhez

Címkék: levél hivatalos minta

 A levél bal felső sarkában szerepeljen a küldő (személy, illetve hivatal, intézmény vagy cég pontos nevének, címének, telefonszámának, valamint e-mail vagy webcíme).

 
A jobb felső sarokban szerepeljen a keltezés, vagyis a dátum. Ez alá szokták írni a cégek a levél "hivatkozási" vagy iktatószámát, illetve az ügyintéző nevét.
 
A bal felső sarokban (az esetleges cégjelzés alatt) hagyjunk ki pár sort, és ide írjuk a címzést! Ez lehet az intézmény, vállalat stb. neve - ha hivatalhoz szól a levél -, de ha név szerint valakihez szól a levél, akkor ez alá írjuk a személy vezeték-, illetve keresztnevét. A személynév alá pedig az illető rangja, hivatali beosztása kerül.
 
A keltezés alá, még mindig a jobb felső részbe írjuk a levél tárgyát, témáját egy rövid mondatban!
 
A következő fontos rész a megszólítás, amit középre kell írni. Ez, attól függően, hogy milyen a kapcsolat köztünk és a címzett között, lehet konkrét vagy általános (pl. Tisztelt Igazgatónő!, Tisztelt Asszonyom/Uram! stb.).
 
Ezután pár sor kihagyással következik a levél érdemi része, vagyis az, amit közölni, kérni stb. akarunk. A hivatalos levélben mindig szorítkozzunk a témára, és legyünk minél rövidebb és tömörebb! 
Ezt követi a befejező rész, a záradék az elköszönéssel: Tisztelettel, Üdvözlettel, Köszönettel stb.
 
Természetesen a levelünket a bal alsó részben elhelyezett aláírásunkkal zárjuk, amit mindig kézzel szokás írni. Hivatalos levélben mindig a teljes nevünket írjuk ki, s alatta tüntessük fel az elérhetőségeidet (cím, telefonszám, e-mail stb.)

Szólj hozzá!

2008.03.19. 13:06 halen

Hivatalos levél

Címkék: levél hivatalos minta minták

"A hivatalos levél abban különbözik a magánlevéltõl, hogy formáját, alakját szabványok írják elõ; tartalmát tekintve pedig bizonyító okiratként is szolgál."

forrás: mozaik.info


E blog célja mintákat, példákat mutatni különböző hivatalos levelek közül. Arra kérek minden látogatót, ha van "kéznél" egy minta egy általános, vagy specifikus hivatalos levélből, küldje azt el, és publikálni fogjuk.

Szólj hozzá!